La Delegació d’observadors a les eleccions de Turquia constata coaccions contra les candidatures del DTP

  • Els membres de la delegació presenten l’informe final sobre la missió d’observació
  • Parlen de ‘correcció formal’, però ‘irregularitats logístiques’ i ‘pressió latent’ durant el procés electoral
  • La presència d’observadors internacionals frena el frau massiu detectat en eleccions anteriors
Presentació de l'informe

Presentació de l'informe

Barcelona, 1 d’abril. La Delegació catalana d’observadors a les eleccions municipals de Turquia ha presentat aquesta tarda l’informe que inclou les conclusions de la missió d’observació duta a terme entre el 25 i el 30 de març al territori kurd. Els membres de la Delegació han pogut comprovar que les candidatures del Partit de la Societat Democràtica (DTP), el partit majoritari kurd, són objecte d’una “intensa coacció psicològica i física” per part de l’exèrcit i les autoritats turques.

Els representants de la Delegació han distingit l’observació a tres nivells: el formal, el logístic i el de pressió social. Si bé no hi ha hagut problemes relacionats amb la qüestió formal -urnes segellades, censos disponibles per a la consulta, etc-, sí que han detectat problemes en l’aspecte logístic i, sobretot, pel que fa a la pressió sobre els militants del DTP i sobre els votants en general.

La Delegació ha assenyalat la pressió exercida per la presència elevada de l’exèrcit i de les milícies paramilitars, lluint armes de foc, en pobles petits al voltant dels col·legis electorals i, en alguns casos, fins i tot dins dels col·legis. També ha registrat el cas de Gire Mira, un poble kurd de 2.500 habitants, governat pel partit del Govern turc, l’AKP, que dos dies abans de les eleccions va ser literalment pres per l’exèrcit. Diversos militants del DTP van ser arrestat durant unes hores a la caserna del poble, i moltes cases van ser registrades. La delegació ha alertat de possibles casos similars.

La nostra observació, conclou l’informe, no ha detectat frau massiu, per bé que sí les condicions necessàries perquè el frau pogués existir. No obstant això, altres delegacions destinades a altres circumscripcions sí que han reportat frau massiu.

Una altra de les conclusions -es poden trobar totes a l’informe adjunt- és el paper positiu que tenen les delegacions internacionals d’observadors en les eleccions amb risc de frau. En aquest cas, hi havia més de 100 observadors internacionals desplaçats a la part kurda de Turquia.

Durant la missió, la Delegació catalana ha realitat un seguit de visites a pobles del territori kurd que segons diverses fonts podien ser possibles escenaris de frau; a associacions en defensa dels Drets Humans; a entitats representatives de la societat civil kurda; a significats dirigents del DTP, i del principal partit rival, l’AKP.

Imatge, d’esquerra a dreta:

  • Miquel Carrillo, diputat d’ERC
  • Quim Arrufat, CIEMEN, coordinador de la Delegació
  • David Minoves, Director general de Cooperació al Desenvolupament i Acció Humanitària
  • Ricard Vilaregut, Institut de Govern i Polítiques Públiques de la Universitat Autònoma de Barcelona (IGOP-UAB)

Deixa un comentari